Kulinaria Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka
Składniki na ok. 80 ciasteczek (kwiatków) :
- 0,5 kg mąki (ok. 3 szklanki)
- 20 dag masła
- 20 dag cukru pudru (ok. 1 szklanka)
- 1 jajko
- 2 żółtka (2 białka zostawić do ozdabiania)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło wyciągnąć z lodówki- powinno być miękkie. Do dużej miski wsypać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, następnie dodać masło oraz jajka. Potem wyrabiamy ciasto (spokojnie, może to chwilę potrwać), jeżeli trudno się wyrabia, można dodać trochę białka, na koniec schładzamy na około 30 minut w lodówce. Na stolnicy wałkujemy część ciasta i wycinamy ciasteczka.
Jeżeli chcemy ozdobić ciasteczka bakaliami:
Najpierw należy posmarować ciastko białkiem i nałożyć płatki migdałowe, pestki dyni, wyłuskany słonecznik, wiórki kokosowe lub sezam. Lekko przycisnąć bakalie i gotowe. ;)
Pieczemy ok 18 minut przy temp. 170 stopni C.
SMACZNEGO!
Bardzo sympatyczne!
OdpowiedzUsuńI sprawdzaja sie przy kazdej okazji!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl