Zdrowsza wersja jabłecznika

Zdrowsza wersja jabłecznika

Szybki przepis na zdrowy jabłecznik- słodzony jedynie miodem! Zrobiony z polskich ekologicznych jabłek papierówek na spodzie z owsianki :)

Składniki na spód (o wielkości mniej więcej 36x25):

  • 10 czubatych łyżek owsianki (płatki górskie zalane gorącą wodą, zostawione na jakieś 10 minut)
  • 2 jajka 
  • duża łyżka miodu akacjowego (można zastąpić np. syropem klonowym)
  • 2 łyżeczki tahini 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego bez laktozy (można zastąpić jogurtem z laktozą)
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (lub każdej innej)
  • łyżeczka zmielonego ostropestu (jako dodatek ze względu na jego zdrowotne właściwości)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka roztrzepać widelcem i dodawać po łyżce owsianki, następnie dodać miód oraz tahini i wymieszać składniki. Następnie dodać jogurt naturalny i delikatnie wymieszać wszystko jedynie do połączenia składników. 
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, najpierw połowę szklanki i wymieszać, a dopiero potem drugą połowę, dosypać zmielony ostropest. Jeżeli masa będzie zbyt płynna, to należy zagęścić ją zmielonymi płatkami owsianymi (lub mąką owsianą), ja dodałam 2 łyżki zmielonych płatków owsianych. 
Spód pieczemy przez 15-20 minut w 180°, następnie wyciągamy go i czekamy, aż się ostudzi. 

Składniki na jabłka: 
  • dużo jabłek, ich ilość zależy od wielkości, ja miałam małe papierówki, więc użyłam ich przynajmniej z 20
  • 3 duże łyżki miodu akacjowego 
Jabłka kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy je, nie zapominając o mieszaniu. Można dolać troszkę wody. Gotowe jabłka powinny się przestudzić, można dodać trochę mąki tartej, aby zagęścić masę, a jeżeli nadal będzie zbyt płynna, to na drobnym sitku parę razy potrząsnąć masą tak, aby płynna część skapnęła. 
Gdy jabłka już wystygną, to przekładamy je na spód. Całość można posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Opcjonalnie można wstawić jabłecznik do piekarnika na maksymalnie 10 minut i gorący jabłecznik jest gotowy do podania (najlepiej z waniliowymi lodami lub bitą śmietaną)! 


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kulinaria Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Makaron z serem, tanie danie dla studenta

Kulinaria Sernik na zimno