Kulinaria Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rodzinny przepis na cudowne rogaliki z marmoladą :) Są bardzo smaczne i świetne na tea time :D

Składniki:

- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 1 kg mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 kostka masła/ margaryny

 rozczyn drożdżowy:
- 1 szklanka mleka
- 8 dag drożdży
- trochę cukru

nadzienie:
- marmolada

Zaczynamy od rozczynu:
Do lekko podgrzanego mleka z cukrem dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą. Na górę sypiemy trochę mąki i odstawiamy.
Jajka trzeba rozbełtać z 6 łyżkami cukru, a masło rozpuścić.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy roztopiony tłuszcz, podrośnięte drożdże oraz rozbełtane jajka z cukrem i zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 30-60 minut.
Następnie na stolnicy formujemy z ciasta wałek i dzielimy na 5 równych kawałków. Bierzemy pierwszą część i rozwałkujemy na placek, powinien mieć kształt koła, ale wystarczy lekki prostokąt.
Dzielimy nożem na 8 części (jak pizzę). Nakładamy trochę marmolady przy brzegu każdej części i zawijamy do środka. Blachę wykładamy papierem i układamy na niej rogaliki.
Pieczemy 17-18 minut w 180 stopniach (najlepiej po 15 minutach sprawdzić ile jeszcze powinno się piec).

Gotowe!




Z dziećmi i dla dzieci 2014  

SMACZNEGO !

Komentarze

  1. Rogaliki jak marzenie ,bardzo apetyczne .Wyglądają wspaniale a pewnie jeszcze lepiej smakują .Pychotka )))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja wspaniale!
    Oj, zeby mial kto dla mnie takie cudo zrobic!
    ;)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Makaron z serem, tanie danie dla studenta

Kulinaria Kruche ciasteczka

Makaron z cukinią