Makaron z cukinią
Makaron z cukinią
Proste i szybkie w przygotowaniu danie- makaron z cukinią. Idealne na lato, ponieważ jest lekkie i nie zajmuje za dużo czasu.
Składniki:
- cukinia- pokrojona w cienkie paseczki lub za pomocą obieraczki julienne
- makaron- ilość dowolna (najlepiej 1:1 makaronu i cukinii)
- 4 ząbki czosnku (lub więcej/mniej)
- natka pietruszki
- ser do posypania (np. mozzarella)
Makaron gotujemy zgodnie z wskazówkami podanymi na opakowaniu i na koniec odcedzamy. Cukinię można (ale nie trzeba) również podgotować na lekkim ogniu przez około 5 minut, odlewamy około pół szklanki wody, w której gotowaliśmy cukinię i następnie odcedzamy cukinię od wody.
Na patelnię wlewamy trochę oliwy i wrzucamy pokrojony czosnek. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy makaron i cukinię, mieszamy. Dolewamy pół szklanki wody i czekamy, aż większość odparuje.
Gotowy makaron z cukinią najlepiej smakuje z drobno posiekaną pietruszką i mozzarellą. Można spróbować dodać inne warzywa, na pewno zawsze wyjdzie wyśmienicie!
⇨ Jeszcze lepsze wyjdzie, jeżeli dodałoby się sos beszamelowy z serem!!! :)
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz