Kulinaria Jagodzianki
Jagodzianki
Lekko zmieniony przepis na jagodzianki ze strony http://www.mojewypieki.com/
Składniki na ok. 12 jagodzianek:
- 0,5 kg mąki (ok. 3 szklanki)
- 50 g świeżych drożdży
- szklanka mleka (250 ml)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju (ja użyłam olej z pestek winogron)
- 1/2 szklanki cukru
Jagodowe nadzienie:
Jagodowe nadzienie:
- 2 duże garści jagód (zamiast jagód można użyć tylko borówki)
- 1 garść borówek amerykańskich
- łyżka mąki ziemniaczanej
Mleko z cukrem lekko zagotować, włożyć drożdże i ręką wymieszać je do rozpuszczenia. Posypać mąką i odstawić na ok. 10-15 min do wyrośnięcia.
Drożdże wymieszać z mąką, dodać sól, , wbić jajko i wymieszać. Następnie dodać olej. Zagnieść ciasto tak, aby jak najwięcej powietrza w nie wbić. Zostawić na 1-2h. Podzielić ciasto na ok. 12 części, każdą wyrobić i uformować w kulę. Zostawić na ok. 15-30 min. Z każdej kulki zrobić spodeczek, do którego włożyć trochę jagód i trochę borówek amerykańskich. Zlepić ciasto, najlepiej ok. 2- 3 razy, aby nadzienie nie wypłynęło. Zostawić na 45 minut.
Piec w temp. 220 stopni C około 12 minut.
Gdy jagodzianki wystygną można je polukrować.
Pięknie polukrowane jagodzianki przeze mnie i Julię ;)
Pięknie polukrowane jagodzianki przeze mnie i Julię ;)
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz