Kulinaria Jagodzianki

Jagodzianki

Lekko zmieniony przepis na jagodzianki ze strony http://www.mojewypieki.com/

Składniki na ok. 12 jagodzianek:
- 0,5 kg mąki (ok. 3 szklanki)
- 50 g świeżych drożdży 
- szklanka mleka (250 ml)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju (ja użyłam olej z pestek winogron)
- 1/2 szklanki cukru 

Jagodowe nadzienie:
- 2 duże garści jagód (zamiast jagód można użyć tylko borówki)
- 1 garść borówek amerykańskich
- łyżka mąki ziemniaczanej 
Mleko z cukrem lekko zagotować, włożyć drożdże i ręką wymieszać je do rozpuszczenia. Posypać mąką i odstawić na ok. 10-15 min do wyrośnięcia. 
Drożdże wymieszać z mąką, dodać sól, , wbić jajko i wymieszać. Następnie dodać olej. Zagnieść ciasto tak, aby jak najwięcej powietrza w nie wbić. Zostawić na 1-2h. Podzielić ciasto na ok. 12 części, każdą wyrobić i uformować w kulę. Zostawić na ok. 15-30 min. Z każdej kulki zrobić spodeczek, do którego włożyć trochę jagód i trochę borówek amerykańskich. Zlepić ciasto, najlepiej ok. 2- 3 razy, aby nadzienie nie wypłynęło. Zostawić na 45 minut. 
Piec w temp. 220 stopni C około 12 minut. 
Gdy jagodzianki wystygną można je polukrować. 

Pięknie polukrowane jagodzianki przeze mnie i Julię ;) 





SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Makaron z serem, tanie danie dla studenta

Kulinaria Kruche ciasteczka

Zdrowsza wersja jabłecznika