Kulinaria Sernik na zimno

Sernik na zimno

Udoskonalony przepis na sernik na zimno, który mam od mojej koleżanki Julii ;)

Składniki:

- 0,5 kg twarogu 3-krotnie zmielony lub z wiaderka
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- można dodać serek mascarpone, serek homogenizowany (wtedy ciut więcej żelatyny)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wrzątku (do żelatyny)
- herbatniki na spód
- galaretki (2 lub 4 - jeśli chcesz przełożyć ciasto warstwą galaretki)
- czekolada (nieobowiązkowa)
- owoce (najlepiej borówki amerykańskie, truskawki, jagody, brzoskwinie)

W zależności od rozmiaru blachy - można podwoić składniki. Powyższa propozycja jest do tortownicy o średnicy 25 cm.
Na początku należy rozpuścić galaretki ( około 2 jeżeli użyjemy je tylko na górę lub więcej jeżeli robimy jeszcze jedno piętro w środku ciasta). Następnie zmiksować cukier, masło, żółtko i jajko (jajka wcześniej wyparzyć wrzątkiem), a na sam koniec twaróg i serki. Można pociąć czekoladę na malutkie kosteczki i wymieszać delikatnie łyżką z masą sernikową. Żelatynę wsypać do wrzątku i rozpuścić. Jeżeli robimy sernik z jednym piętrem masy sernikowej to wlewamy przestudzoną żelatynę do masy, mieszamy i czekamy, aż zacznie gęstnieć. Wykładamy tortownicę herbatnikami i zalewamy ją masą sernikową. Układamy owoce i zalewamy je galaretką. Wkładamy sernik do lodówki i czekamy aż wszystko stężeje.
Robiąc w środku piętro galaretki trzeba podzielić masę sernikową na dwie części i do jednej wlać pół rozpuszczonej żelatyny. Wlać masę sernikową do tortownicy, ułożyć owoce, zalać je galaretką, wlać drugą połowę masy sernikowej z żelatyną, ułożyć owoce, zalać galaretką.

 Gotowe ! 

Z dziećmi i dla dzieci 2014


SMACZNEGO !

Komentarze

  1. Pyszny, letni deser...
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Zdrowsza wersja jabłecznika

Kulinaria Kruche ciasteczka

Makaron z cukinią