Babeczki kakaowe

Babeczki kakaowe

Ostatnio zrobiłam mini murzynki (przepis), aczkolwiek nie dodałam czekolady i truskawek. Wyszły przecudownie! Postanowiłam troszkę zmienić przepis i następna partia zawierała płatki owsiane. Oczywiście smak różni się od pierwowzoru przede wszystkim przez zmielone płatki owsiane, które w większości zastąpiły mąkę. Oto moja propozycja:

Składniki na ok. 5 sztuk:
70 g zmielonych płatków owsianych
3 łyżki mąki
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g miodu 
25 g kakao
35 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
jajko
25 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
30 ml mleka
garść rodzynek
pół garści orzechów włoskich 

Składniki suche (bez zmielonych płatków owsianych) przesiać, następnie dodać zmielone na mąkę płatki owsiane i wszystko połączyć. Do osobnej miski wbić jajka, miód, jogurt, mleko, olej             i wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przelać do papilotek. Można dodać truskawki lub posiekaną czekoladę. 
Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu przez ok. 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. 

Na zdjęciu po lewej stronie babeczka z oryginalnego przepisu, a po prawej jej fit wersja :)









Smacznego!

Komentarze

  1. Bardzo smakowicie się prezentują, porywam jedną babeczkę :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Makaron z serem, tanie danie dla studenta

Kulinaria Kasza manna