Kasza jaglana z bakaliami i owocami

Kasza jaglana z bakaliami i owocami

Coś dla tych, co lubią prowadzić zdrowy tryb życia. Jak powszechnie wiadomo kasz jaglana jest bardzo zdrowa. Zawiera m.in. krzem- niezwykle ważny dla kości, a także włosów czy paznokci. Do tego bakalie oraz owoce uzupełniają niedobór różnych witamin i pierwiastków. Zatem chyba nie ma nic zdrowszego oraz bardziej pożywnego, niż dzisiejsza propozycja śniadaniowa! 

Składniki (na 1. porcję):
- ok. 1/5 szklanki kaszy (regulować w zależności od ilości, jaką się jada)
- dwa razy więcej wody, niż kaszy (a nawet jeszcze więcej)
- miód (najlepiej akacjowy)
- dowolne owoce (ja uwielbiam z bananami, truskawkami, borówkami i brzoskwiniami)
-bakalie (np. orzechy włoskie, migdały, daktyle, morele suszone, rodzynki itp.)

Kaszę należy wypłukać w wodzie, można w zimnej i we wrzątku na zmianę, aby kasza nie była gorzka. Następnie wrzucamy kaszę do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy ok. 15 minut.  Potem w zależności od tego, czy zostało dużo wody, możemy trochę jej odlać, ale nie całą, gdyż nie chcemy, aby kasza była sucha. Podczas czekania, aby kasza się ugotowała, możemy pokroić bakalie oraz owoce. 
Można po prostu posypać kaszę bakaliami, ale niektórzy dodają bakalie pod koniec gotowania kaszy, lub po ugotowaniu wsypują je i odstawiają na chwilę. 
Gotową kaszę nakładamy do miseczki, dodajemy owoce i polewamy łyżką miodu. 





Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Makaron z serem, tanie danie dla studenta

Kulinaria Kruche ciasteczka

Makaron z cukinią