Babeczki makowo-pomarańczowe

Babeczki makowo-pomarańczowe 

Hej :) Dzisiaj publikuję przepis na babeczki z makiem i pomarańczą (przepis ze strony mojewypieki.com, tylko troszeczkę zmodyfikowany przeze mnie :D )

Składniki na ok. 20 babeczek:

- 180 g masła
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki miodu akacjowego
- 300 g mąki pszennej
- 130 g płatków owsianych błyskawicznych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 duże jajka
- 1/3 szklanki maślanki (można też użyć kefir)
- otarta skórka z 1 pomarańczy 
- 3 łyżki maku
- 3 garście małych rodzynek
- żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Wymieszaj mąkę, proszek, sodę oczyszczoną i płatki owsiane.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem do otrzymania puszystej masy (muszę przyznać, że masło, które użyłam, nie było w temperaturze pokojowej, dlatego po wyparzeniu pomarańczy w komorze zlewu, włożyłam tam miskę z masłem dosłownie na chwilkę).
Następnie dodawaj jajka pojedynczo do masy i dalej ucieraj. Masa może się lekko zważyć. Dodaj skórkę z pomarańczy i mak.
Ustaw mniejsze obroty miksera i dodawaj mąkę z płatkami owsianymi na przemian z maślanką, miksując tylko do połączenia się składników lub wymieszaj szpatułką, na sam koniec wsyp rodzynki, dodaj miód oraz barwnik spożywczy i delikatnie wymieszaj łyżką.
Teraz musisz tylko nałożyć ciasto do papilotek i włożyć do piekarnika na ok. 23-25 minut w temperaturze 160℃. 






Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kulinaria Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Kulinaria Sernik na zimno

Makaron z serem, tanie danie dla studenta